“Als kind zat ik regelmatig onder de keukentafel te tekenen”

Juliette

Juliette is een van onze creatieve en ervaren illustrators. Vrijwel elke boodschap zet ze moeiteloos om naar toegankelijke beelden. Ook ontwikkelt ze concepten die passen bij de vraag van onze opdrachtgevers. En die ze vervolgens vertaalt naar illustraties, een visualisatie of een animatievideo. In dit artikel vertelt Juliette hoe ze de vertaling van een boodschap naar beeld aanpakt, hoe ze te werk gaat tijdens een live tekensessie en waar ze haar inspiratie vandaan haalt.

Zit illustreren en tekenen in jouw DNA?
“Ik illustreer al zolang ik me kan herinneren”, vertelt Juliette. “Als kind kon ik me dagenlang vermaken, door mijn brede fantasie op papier te zetten. Was mijn moeder me vroeger kwijt, dan zat ik meestal onder de keukentafel te tekenen. Op oudere leeftijd, toen de wereld om me heen inmiddels een stuk digitaler was geworden, besloot ik om met mijn illustratie- en tekenvaardigheden de digitale kant op te gaan. Ik startte met de opleiding Communication and Multimedia Design (CMD). Tijdens deze opleiding leerde ik onder andere een ontwerpvraagstuk te begrijpen en om te zetten naar een eindproduct. Ook leerde ik hoe je illustraties op een grafische manier verwerkt.”

En na je studie startte je als illustrator bij Visuele Notulen
“Dat klopt! Inmiddels had ik de skills rondom illustreren, concepten ontwikkelen en de uitwerking ervan goed onder de knie. Tijd om mijn kwaliteiten in te zetten in het werkveld. Vanuit Visuele Notulen, een van de brands van Cre-Aid, help ik opdrachtgevers met de vertaling van een boodschap naar toegankelijke beelden. Zo ben ik bijvoorbeeld aanwezig tijdens congressen en events om live te tekenen. Ik help opdrachtgevers bij het terugbrengen van hun verhaal naar de kern. Dat doe ik door de kern te vertalen naar toegankelijke en verhelderende illustraties. Voor de coronacrisis vonden deze events vaak plaats op locatie, maar inmiddels komen digitale sessies ook steeds meer voor.”

Juliette

Live tekenen: hoe pak je dat aan?
“Vaak zetten opdrachtgevers mij, alleen of samen met mijn collega’s van Visuele Notulen, in tijdens een bijeenkomst, event of congres. Tijdens zo’n bijeenkomst wordt belangrijke informatie en kennis gedeeld, ontmoeten mensen elkaar en gaan ze met elkaar in gesprek. Als het gaat om live tekenen zijn er veel verschillende vormen mogelijk. De meest geschikte vorm is volledig afhankelijk van de wens van onze opdrachtgever, het doel van het event en de doelgroep(en) waarmee je je boodschap wilt delen.”

“Voorafgaand aan een event neem ik samen met de opdrachtgever belangrijke vragen door, zoals: wat is het doel van de dag? Hoe ziet de eventagenda eruit? Welke personen zijn aanwezig en wat is hun achtergrond? Wat wil de opdrachtgever met het event bereiken? En met wie wil zij, na afloop van het event, de boodschap delen en waarom? Ook bespreek ik de illustratievorm die ik gebruik tijdens de sessies. Wil de opdrachtgever de illustraties, bijvoorbeeld tijdens een afsluitende borrel, via een groot scherm delen met alle aanwezigen? Dan illustreer ik via de iPad. Wil de opdrachtgever live meekijken met mijn tekeningen? Dan illustreer ik op een groot wit vel of in een vooraf opgezet grid. Ten slotte denk ik met de opdrachtgever mee over de meest geschikte vorm om de informatie te vangen, te versterken en te delen” legt Juliette uit. “Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van visuele notulen, waarin alle illustraties een geheel vormen. Of in de vorm van een magazine waarin illustraties, teksten en foto’s samenkomen. Deze uitingen deel je na afloop van het event gemakkelijk met alle betrokken en geïnteresseerden.”

Hoe zorg je dat je de kern van de boodschap of het verhaal vangt?
“Door de opdrachtgever voorafgaand aan het event goed uit te vragen, zorg ik onder andere dat de boodschap, de kern van het verhaal en het doel van de illustraties helder zijn. Een event bestaat meestal uit plenaire onderdelen en/of uit aparte (brainstorm)sessies. Tijdens deze sessies zetten opdrachtgevers vaak creatieve brainstormtechnieken, zoals mindmapping, in om input op te halen vanuit de aanwezigen. Op deze manier brengen zij pijnpunten, belangen en meningen helder in kaart”.

Waar haal je je inspiratie vandaan en hoe omschrijf je jouw unieke illustratiestijl?
“Mensen en de diversiteit in hun karakters vind ik bijzonder. Deze diversiteit leg ik graag vast in mijn illustraties en tijdens het visueel notuleren voor een opdrachtgever. Bij visueel notuleren tijdens een event of een sessie speelt de snelheid van het tekenen, naast natuurlijk het vangen van de boodschap, ook een grote rol. Daarom kies ik hier een toegankelijke illustratiestijl, die voor iedereen het verhaal verheldert. Denk aan een iconische- of cartoonachtige stijl. Wanneer ik ‘vrij’ tekenen, voeg ik meer details toe aan mijn illustraties en is de uitwerking realistischer.”

Het werk van onze illustrators bekijk je hier: https://visuelenotulen.nl/werk/ Wil je graag met ons sparren of ons team inzetten voor jouw bijeenkomst of event? Neem vrijblijvend contact met ons op via https://visuelenotulen.nl/contact/