Waarom een evenement niet zonder een goede video kan

videoverslag

De afgelopen jaren is video steeds belangrijker geworden in de online communicatiestrategie van bedrijven. Beelden zeggen vaak meer dan tekst. Mensen zijn visueel ingesteld. Het geeft makkelijker een gevoel mee en is persoonlijker. Met een film laat je letterlijk meer zien dan met ieder ander medium. Daarnaast neemt video steeds verder toe in populariteit. In Nederland kijken meer dan 11 miljoen mensen video online. Wat zijn nu de voordelen van online video en hoe zet je het in?

Populaire video platformen online
De bekendste video platformen zijn Youtube en Vimeo. Youtube is de meest gebruikte video dienst ter wereld. Wereldwijd heeft het maandelijks 1 miljard unieke gebruikers die meer dan 6 miljard uur aan video kijken per maand. Omdat Google eigenaar is van Youtube komen video’s sneller bovenaan in de Google zoekmachine. Vimeo heeft een kleiner publiek dan Youtube. Toch heeft het kanaal zijn eigen voordelen. Het uiterlijk is een stuk cleaner dan Youtube en het heeft een sterke community van professionals.

Video krijgt op social media een steeds belangrijkere rol
Verschillende social media kanalen zijn zich aan het optimaliseren voor video. Dit bewijst dat video op social media een steeds belangrijkere rol krijgt. Op Facebook kun je zelf video’s uploaden, een call-to-action toevoegen en is het mogelijk om video advertenties in te zetten. Facebook stimuleert gebruikers direct video op het platform te uploaden met een beter bereik. Instagram heeft de mogelijkheid om 15-seconden durende video op te nemen en hier een filter overheen te halen. Twitter nam Vine over en laat gebruikers inmiddels ook vanuit de app video’s opnemen.

Van alle content type wordt video het meest gedeeld. Wat er voor zorgt dat het meer bereik en exposure genereert dan andere type content. Voor een optimaal bereik kun je het beste native video inzetten, dit betekend dat je de video upload op het kanaal waarop je het deelt. Door je video’s op verschillende platformen te zetten verbeter je tegelijkertijd je vindbaarheid.

Je vindbaarheid binnen zoekmachines vergroten (zoekmachine optimalisatie)
Video’s verbeteren je vindbaarheid binnen zoekmachines zoals Google. Door op de verschillende kanalen duidelijke verwijzingen naar je website te zetten kun je het aantal website bezoeken verhogen. Door video’s op je eigen website te embedded en de metadata (titel, beschrijving) zo compleet mogelijk in te vullen wordt kun je bezoekers via Google rechtstreeks naar je website leiden.

Verschillende soorten video
Voor onze klanten maken we verschillende soorten video’s. Het ligt aan het doel en de doelgroep wat voor type video. Het is belangrijk om te bedenken hoe je doelgroep het beste te bereiken is. Op welke kanalen zijn ze aanwezig en wat voor type video weergeeft de boodschap het beste? Zijn de video’s voor een eigen platform, een online magazine, een liveblog of voor een social media kanaal?

Om bekendheid te genereren zijn korte video’s op social media het effectiefste. Maken we een video voor een kennisplatform dan kan deze ook langer zijn. Het is ook mogelijk de verschillende video’s elkaar te laten versterken door korte ‘snacks’ uit de langere video te halen. De mogelijkheden zijn legio.

Streaming video
De laatste tijd hoor je veel van streaming apps zoals Meerkat en Periscope. Met behulp van deze apps is het mogelijk om met je mobiel video live via het internet te streamen. Ondanks dat het een leuke ‘gimmick’ is zitten er nog steeds verschillende haken en ogen aan. Met behulp van professionele apparatuur is het mogelijk om hoogwaardige video en audio te streamen via de eigen website of direct op een scherm op het evenement. Naast deze stream is het mogelijkheid om naast de videoplayer ruimte te bieden voor interactie (chatscherm) en/of beeldmerken van de organisatie en sponsoren.

Conclusie
Een evenement is meer dan een punt in de tijd. Video is een perfect medium om de sfeer en boodschap van een evenement te vangen. Het geeft het evenement en een gezicht en zorgt voor een stukje persoonlijkheid. Online neemt video steeds verder in populariteit toe en zorgt op social media voor exposure en bereik.

DEEL DIT BERICHT

Voorbeelden

Het Nieuwe InstituutDelta Route